Elektrik üretimi aralıkta yüzde 9,85 arttı

Lisanslı Elektrik Üretiminin Kaynakları Belli Oldu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayınlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, geçen yıl aralık ayında lisanslı elektrik üretiminin kaynakları şu şekildeydi:

  • Doğal gaz santralleri: %28
  • İthal kömür santralleri: %24,1
  • Hidroelektrik santralleri: %14,8
  • Linyit santralleri: %12,1
  • Rüzgar santralleri: %11,9
  • Jeotermal santraller: %3,6

Bu kaynakları sırasıyla biyokütle, güneş, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil takip etti.

Geçen yıl aralıkta Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %9,85 artarak 29 milyon 56 bin 541 megavatsaat oldu.

Aynı dönemde faturalanan elektrik tüketim miktarı ise %6,4 artarak 23 milyon 377 bin 29 megavatsaat olarak gerçekleşti. Tüketimin %44,3’ü sanayi, %27,3’ü mesken aboneler, %25,3’ü kamu ve özel hizmetler sektörü aboneleri tarafından gerçekleştirildi. Aydınlatmanın payı %2,5, tarımsal faaliyetlerin payı ise %1,5 olarak kayıtlara geçti.

Tüketici Sayısı ve Kurulu Güçte Artış

Geçen yıl aralık ayında elektrikte tüketici sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 artarak 50 milyon 693 bin 630’a ulaştı.

Bu dönemde mesken tüketicilerinin sayısında %1,9, tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısında %2,5 artış yaşandı. Aydınlatma tüketicilerinin sayısında %1,6, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketicilerin sayısında %1,9 artış görüldü. Ancak sanayi tüketicilerinin sayısında %2,3’lük bir düşüş yaşandı.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise %1,2’lik artışla 97 bin 419 megavata yükseldi. Bu kurulu gücün %25,1’ini doğal gaz çevrim santralleri, %24,5’ini barajlı hidroelektrik santralleri, %13,1’ini rüzgar santralleri, %10,7’sini ithal kömür santralleri oluşturdu; kalan bölüm ise diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler tarafından sağlandı.

Related Posts

TikTok ile kritik görüşme: Hangi yaş grubu için sosyal medya yasağı geliyor?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformlarıyla yapılan görüşmelerde çocukları dijital tehlikelerden korumayı ve platformlara daha fazla sorumluluk yüklemeyi hedeflediklerini belirtti. 13 yaş altı ve 13-16 yaş grubu için ayrı düzenlemeler yolda.

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi destekliyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Vergi denetimine karşı değiliz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi destekliyoruz” dedi.

Kamuda işçi olmak zorlaşıyor!

Kamuda geçici işçi alımına ilişkin dikkat çeken bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kamuda geçici işçi alımlarında bundan sonra sigortalı olmama şartı aranabilir. Dünya’nın haberine göre “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi …

Borsa güne yatay başladı

Borsa güne yatay başladı

Altın yükselişe geçti

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından düşüşe …