Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene Geriliği: Erken Yaşlarda Başlayan ve Tedavi Edilmesi Önemli Olan Bir Sağlık Sorunu

Üst ve alt çenenin uyumsuzluğu sonucu ortaya çıkan çene geriliği, çocuklarda genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Çene geriliği, çiğneme, konuşma ve yüzde görülen bozukluklar gibi sorunlara neden olabilir.

Genellikle genetik faktörler, ağız solunumu, süt dişlerinin erken kaybı, yaralanma ya da yanlış emzik kullanımı gibi sebeplerle ortaya çıkan çene geriliği, belli bir yaşa kadar tedavi edilmediğinde ilerleyen yaşlarda cerrahi müdahale gerektirebilir.

“Aileler Bu Sorunu Atlayabiliyor”

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Tozlu, çene geriliği sorunu ve tedavisine yönelik yaptığı açıklamada, çene geriliği sorunlarında üst veya alt çenenin geri olabileceğine dikkat çekti.

Alt çene geriliğinin genellikle genetik nedenlerden, üst çene geriliğinin ise burun solunumu yerine ağızdan solunum, yanlış emzik kullanımı, parmak emme gibi nedenlerden kaynaklandığını belirten Tozlu, ailelerin çene geriliği sorununu fark etmesinin zor olabileceğine işaret etti. Aileler, çocuklarını bebeklikten beri gördükleri için yüz yapılarına alışabildiklerini ve bu durumu atlayabildiklerini söyledi. Bu nedenle, uzmanların erken teşhis için önemli olduğuna vurgu yaptı.

“Ameliyat İçin Gelişimin Tamamlanması Gerekiyor”

Tozlu, çocuklara çene geriliği tedavisinde zamanlamanın önemine dikkat çekerek, tedavilerin belirli bir yaş aralığında gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Tedavi seçeneklerinin yaşa göre farklılık gösterebileceğini ifade eden Tozlu, erken dönem tedavilerinde üniversitenin yerli üretim aparatlarını kullandıklarını ve tedavi süreçlerinin ciddi bir başarı ortaya koyduğunu belirtti.

Okul ve İş Başarısı İçin Sağlıklı Dişler Kritik Öneme Sahip

Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Tozlu, fonksiyon ve estetik sorunların yanı sıra, çenenin bozukluğunun yüzde estetik sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Tedavinin önemine vurgu yaparak, çocuklarda çene geriliği tespit edildiğinde müdahalenin hızlıca başlaması gerektiğini aktardı.

Çene geriliği tedavisi gerektiren yetişkin hastaların tedavilerinin hazırlık sürecini ortodonti bölümünde geçirdiğini belirten Tozlu, ameliyatın ise çene cerrahisi bölümünde gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı hakkında açıklama yapan uzmanlar, operasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.