‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, koroner arter hastalığının aniden ortaya çıkan bir rahatsızlık olmadığını belirterek, “Ancak önlem alınmazsa, sessiz bir şekilde ilerleyerek ölüme neden olabilir. Erken teşhis ve düzenli takip hayat kurtarabilir” dedi.

Kalp Krizi, Damar Tıkanıklığı, Ani Ölümler

Koroner arter hastalığının önde gelen dolaşım sistemi hastalıklarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Son yıllarda kanser yerine kalp damar hastalıklarının daha fazla insanı etkilediğini gözlemliyoruz. Koroner arter hastalığı, damar sertliği ile başlayıp zamanla ilerleyerek genellikle ani ölümlerle sonuçlanan bir seyir izler. Kalbi besleyen damarlardaki sertlik ve tıkanıklık sonucu ortaya çıkan bu hastalık, en ciddi sonucu olan kalp kriziyle karşımıza çıkar. Ayrıca, kalpte büyüme, ritim bozuklukları ve ani ölümler de bu hastalığın etkileri arasındadır” şeklinde konuştu.

‘Risk Her Geçen Yıl Artıyor’

Damar sertliği ve tıkanıklığının oluşumunda birden fazla faktörün etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, genetik yatkınlığın yanı sıra yaşam tarzı faktörlerinin de önemli olduğunu vurguladı. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve obezitenin en büyük risk faktörleri olduğunu belirten Kılıçaslan, ayrıca sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve stresin de hastalığın ilerlemesini hızlandırdığını söyledi. Prof. Dr. Kılıçaslan, “Son yıllarda özellikle yaşla birlikte artan diyabet ve obezite oranı da tabloyu ağırlaştırıyor ve koroner arter hastalığına bağlı ölümlerde artışa neden oluyor” ifadelerini kullandı.

‘Erken Önlem Hayat Kurtarır’

Koroner arter hastalığına karşı alınacak önlemlerin başında yaşam tarzı değişikliklerinin geldiğini belirten Prof. Kılıçaslan, “Bu ani ortaya çıkan bir hastalık değildir. Ancak önlem alınmazsa, ölümcül bir şekilde ilerleyebilir. Erken teşhis ve düzenli takip hayati önem taşır. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma ve tansiyon-kolesterol kontrolü, hastalığı önceden önlemede hayati role sahiptir” dedi.

Related Posts

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı hakkında açıklama yapan uzmanlar, operasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.