Avrupa’nın dev bankası Türkiye ekonomisine ilişkin tahminini düşürdü

EBRD, Türkiye Ekonomisine Yönelik Büyüme Beklentilerini Düşürdü

Avrupa’nın önde gelen bankalarından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerinde revizeye gitti ve büyüme tahminlerini yüzde 2,8’e düşürdü.

EBRD, faaliyet gösterdiği ülkeleri kapsayan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı ve buna göre bölgesel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3’e revize etti.

Değişiklikte Ne Etkili Oldu?

EBRD’nin raporuna göre, küresel ekonomik ve ticaret belirsizlikleri, zayıf dış talep ve gümrük tarifelerindeki artışların ülke ekonomilerinde yaratabileceği etkiler, büyüme tahminlerinde düşüşe neden oldu.

Banka, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,8’e çekerek önceki tahminlerden 0,2 puan aşağı çekti.

Türkiye Tahmininde Neden Değişikliğe Gitti?

EBRD’nin Türkiye tahminindeki revize kararında sıkı para politikasının iç talebi baskılayabileceği ve küresel ticaret politikalarından kaynaklanan belirsizliklerin dış talebi zayıflatabileceği beklentileri etkili oldu.

EBRD, Türkiye ekonomisinin dış pozisyonundaki iyileşmeye dikkat çekerken, 2026’da ekonomik büyümenin yüzde 3,5 seviyesine ulaşabileceğini öngördü.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye ekonomisinde büyüme ve enflasyon öngörülerine ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyondaki düşüş patikasının yavaş ve uzun olmasını beklediklerini söyledi.

Para Politikaları Kurulu Toplantısı Belirleyici Olacak

Selim, Türkiye’de para politikasının uzun süre sıkı kalmasını öngördüklerini belirterek, TCMB’nin sıkı parasal duruşunu desteklediklerini ve politika araçlarını çeşitlendirmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

TCMB’nin 19 Haziran’daki Para Politikaları Kurulu toplantısının önemine vurgu yapan Selim, alınacak faiz kararının önümüzdeki haftalardaki gelişmelere bağlı olacağını belirtti.

Related Posts

Mart ayında ihracat ve ithalat birim değeri endeksinde artış

Mart ayında ihracat ve ithalat birim değeri endeksinde artış

Erişilebilir çözümlerle engeller kaldırılıyor

Türk Telekom, “Türkiye’ye Değer” hedefiyle teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürerek kurumsal sosyal sorumluluk projeleri yürütmeye devam ettiğini duyurdu.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …