Nadir elementte kritik bekleyiş

Çin Ticaret Savaşı Türk Üreticileri de Vurdu: Nadir Toprak Elementleri Tedarikinde Zorluklar

Mithat Yurdakul / ANKARA – Çin ile ABD arasında tırmanan ticaret gerilimi sonucunda Çin, nadir toprak elementleri (NTE) ihracatına yönelik önlemler alırken, Türk üreticiler de tedirgin. Çin’den NTE tedarik eden firmalara, ihracat izni almadan önce uzun bekleme süreleri ve ret riski olduğu uyarısında bulunuldu. Samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lutesyum, skandiyum, itriyum gibi NTE’ler artık ihracat kontrolüne tabi tutuluyor. Bu elementler, yüksek sıcaklıklara dayanıklı mıknatıs üretimi, MR görüntüleme, nükleer reaktör kontrol çubukları ve elektrikli araç motorlarında kullanılıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından sektöre iletilen bilgilere göre, Çin’in yeni ihracat düzenlemeleri nedeniyle, özellikle özel amaçlı mıknatıslar gibi NTE içeren ürünleri Çin’den tedarik eden Türk firmaları zor durumda bırakabilir. Uzmanlar, Çinli tedarikçilerden ihracat izni talep etmenin sorunları en aza indirmek için önemli olduğunu belirtiyor.

Çin’in Getirdiği Kısıtlamaların Nedeni

Çin Ticaret Bakanlığı, NTE’lerin kontrol altına alınmasının nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve ulusal güvenliğin korunması amacıyla gerçekleştirildiğini belirtiyor. İhracat izni talep eden firmalar, başvurularının 45 gün içinde değerlendirileceğini ve net bir cevap alacaklarını bildirildi. Şüpheli durumlarda ise inceleme süreci uygulanacak ve gerektiğinde ihracat izni verilmeyecek.

Sektördeki Gelişmeler

Çin’in kısıtlamaları, yüksek sıcaklıklara dayanıklı mıknatıs üretimi, MR görüntüleme, nükleer reaktör kontrol çubukları, elektrikli araç motorları ve tıbbi radyoterapi gibi alanlarda kullanılan NTE’leri de etkiliyor. Türkiye, yerli NTE üretimi için çalışmalarını hızlandırırken, Eskişehir’de bulunan dünyadaki en büyük ikinci NTE rezervi önemli bir potansiyele sahip. Eskişehir’deki cevher işleme tesisine ek olarak, Malatya, Burdur ve Isparta’da da NTE araştırmaları devam ediyor.

Related Posts

Bazı sanayi ürünleri ithalatı için tarife kontenjanı belirlendi

Bazı fermuar aksamları ve kimyasalların ithalatında tarife kontenjanı uygulanması kararlaştırıldı.

Türk-İş’ten kamu işçisine zam açıklaması

600 bin kamu işçisi ve ailesinin ekonomik koşulları kamu tarafı ile süren iş görüşmelerinin sonucuna bağlı. Kamu temsilcisi Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) ile İşçi sendikaları Türk-İş ve Hak-İş arasındaki Toplu …

Haziran ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,53 artacağını tahmin ediyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ‘Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda yerini aldı

Türkiye’nin ulaştırma koridorlarında havacılık tarafında kritik öneme sahip “hub’lardan biri haline gelen İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Havalimanı, İstanbul’da düzenlenen ve 70 ülke temsilcisini buluşturan “Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda …

Banka hesabını arkadaşına verdi hayatının şokunu yaşadı! ‘Hepsinde ceza alırsam 40 yıl yapar’

Mağazada paketleme sorumlusu olarak çalışan İlyas Ataş (22) hakkında, iddiaya göre hesabında bloke olduğunu ve amcasının kendisine para göndereceğini söyleyerek banka hesabını kullanmak isteyen askerlik arkadaşı E.B.’ye, hesap bilgileri ve kartını verdikten sonra 10 ayrı dolandırıcılık soruşturması başlatıldı. Ataş, sonuçlanan bir davada 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Rekabet Kurulu’ndan, Tekfen Holding’in devralma işleminde yaklaşık 11 milyon liralık ceza

Rekabet Kurulu’ndan, Tekfen Holding’in devralma işleminde yaklaşık 11 milyon liralık ceza