Nusret Tepe’nin Yaşayan Değirmeni

Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşayan 88 yaşındaki Nusret Tepe, babasından devraldığı geleneksel yöntemle buğday öğütülen değirmeni 50 yıldır işletiyor.

Sarıbelen Mahallesi’nde mesleğini yürüten Tepe, çarkların ahenkle döndüğü, buğday kokan değirmeninde ömrünün yarısından fazlasını geçirdi.

Buğday öğüterek yöre halkına hizmet eden Tepe, iş yerinin kapısını her sabah sevgiyle açıyor. Geleneksel yöntemle çalışan değirmen, gelişen teknoloji ve un sanayisine rağmen buğdayını öğütmek isteyen çiftçilerden ve doğal ürüne rağbet gösteren vatandaşlardan ilgi görüyor.

Gücü, kuvveti yetene kadar babasının emanetinin çarklarını döndürmek isteyen Tepe, ömrünü geçirdiği ata mesleğini severek sürdürüyor.

“Her sabah besmele ile kapımı açıyorum”

Tepe, AA muhabirine, babasından miras kalan 80 yıllık değirmeni ayakta tuttuğunu söyledi.

Gelişen teknolojiye rağmen hala müşterileri olduğunu vurgulayan Tepe, “Buğday eken çiftçilerimiz hasat sonrası geliyor. Bizim değirmenin öğüttüğü un çok güzel ve kaliteli oluyor. Çevre mahalle ve ilçelerden gelen müşterilerim var. Bu değirmende kepekli ve karabuğday unu yapıyoruz. Çok sağlıklı ve yemesi kolay olduğu için tercih ediliyor. Karabuğday ununu genellikle şeker hastaları talep ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Turistler gelip fotoğraf çekiyor”

Geleneksel yöntemle buğday öğütmenin Kaş’a gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çektiğini belirten Tepe, “Buraya turistler geliyor değirmenin fotoğrafını çekiyor. Burada yapılan çalışma ile buğdayın öğütülme sürecini çok ilginç buluyorlar.” dedi.

Babasının değirmeni işlettiği dönemlerde sıklıkla elektriklerin kesilmesi nedeniyle zorlandığını aktaran Tepe, “Artık böyle sorunlar günümüzde yaşanmıyor. İş yerimin kapısını her sabah besmele ile açıyorum. Müşterilerimle burayı, anılarımı yaşatıyorum. Çok sevdiğim mesleğimi yaşımın yettiği yere kadar devam ettirmek istiyorum.” diye konuştu.

“Müşteriler memnun”

Hacıoğlan Mahallesi’nden buğday öğütmeye gelen Mehmet Ali Kapaklı, çocukluğundan beri geldiği değirmenin yöre halkına hizmet ettiğini söyledi.

Kapaklı, “Burada yapılan un çok güzel, kepekli ve has un olduğu için çok lezzetli oluyor. 1977’den beri kendi ürettiğimiz buğdaydan un elde etmek için burada öğütüyoruz.” dedi.

Sarıbelen Muhtarı Mevlüt Küçükkaya da değirmenin adeta yaşayan tarih olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bu değirmenimizi 4 kuşak gördü. Nusret amca yıllardan beri bu işi yapıyor. Köyümüzün değirmenine sahip çıkıyoruz. Aynı zamanda tarihimize de sahip çıkmış oluyoruz. Umarız, değirmenin faaliyeti Nusret amcadan sonra da devam eder. Köyümüze gelen vatandaşlarımız bu değirmeni görünce ‘Doğal kara değirmen hala var mı?’ diye şaşırıyorlar ve memnun oluyorlar.”

Related Posts

Türkiye’nin köklü tekstil devleri konkordato ilan etti

İstanbul merkezli Gülsoy Tekstil ve Sakarya’da faaliyet gösteren Art Giyim, mali darboğaza nedeniyle konkordato başvurusu yaptı. Art Giyim’e bir yıl iflas koruması tanınırken, Gülsoy Tekstil için üç aylık geçici mühlet kararı çıktı.

Gurbetçiler Türkiye’ye Dönüşte Zorluklar Yaşıyor

Sırbistan ve Bulgaristan sınır kapılarında rüşvet ve bekleyiş sıkıntıları devam ediyor.

Adilcevaz’da Ceviz Rekoltesi Rekor Bekliyor

Adilcevaz’da ceviz rekoltası bu yıl rekor düzeye ulaşması bekleniyor, hastalık riski dikkat çekiyor.

Üreticiye dev destek! Proje limiti 1.2 milyon TL

Ardahan’da Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen projelerle üretim desteklenmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası işbirliğinde, küçükbaş hayvancılığını desteklemek amacıyla hayata geçirilen “Köyümde Yaşamak İçin Bir …

Erzurum’da Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı 146 Bin!

Haziran’da Türkiye genelinde 189 bin araç kaydı yapıldı, Erzurum 146 bin 927 araçla 49. sırada.

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı? Gram altın kaç TL oldu?

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerini iki katına çıkarmasıyla birlikte altın fiyatları yükselişe geçti. Gram altın haftaya 4 bin 344 lira ile başladı.