Prof. Dr. Özlü’den grip uyarısı: Ağır tabloyla gelenler arttı

Trabzon’da Grip ve Zatürre Vakalarında Artış

TRABZON – Kış mevsiminin etkisiyle Trabzon’da da grip ve zatürre vakalarında artış gözlemleniyor. Son bir ay içinde öksürme, boğaz ağrısı, halsizlik gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananlar, hastanelerde ve aile hekimliklerinde yoğunluğa sebep oluyor.

Her yıl kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel grip, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Son zamanlarda ise grip vakalarının zatürreye dönüştüğü hasta sayısında artış yaşanıyor. Grip belirtileri uzun süre geçmeyen hastalar, göğüs ağrısı ve şiddetli öksürük gibi şikayetlerle hastanelere yönlendiriliyor.

‘Zatürre Hastalarında Artış Yaşanıyor’

Medikal Park Karadeniz Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, viral enfeksiyonların sıklığında genel bir artış olduğunu belirtti. Mevsimsel koşulların etkisiyle enfeksiyonların arttığını ifade eden Özlü, grip vakalarının mart ayından itibaren azalacağını söyledi.

Viral enfeksiyonların her yıl tekrarlayan bir döngüyle arttığını vurgulayan Özlü, özellikle polikliniklerde ve hastanelerde yoğunluk yaşandığını dile getirdi. Ağırlaşan şikayetleri olan hastaların vakit kaybetmeden hekime başvurması gerektiğini söyleyen Özlü, zatürre vakalarında da artış yaşandığını belirtti.

‘Şikayetler Artarsa Tedavi İçin Hekime Başvurun’

Grip ve zatürre arasındaki farkın hastalar tarafından kolayca anlaşılamayacağını belirten Özlü, her iki hastalıkta ateş, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı gibi belirtilerin görülebileceğini söyledi.

Özlü, şu uyarılarda bulundu: “Eğer ateş yüksekse, ağrılar şiddetliyse, nefes darlığı varsa acilen hekime başvurun. ‘Geçer’ diyerek beklemeyin. Zatürre riski taşıyabilirsiniz. Kendinizi izole edin ve toplu alanlardan uzak durun. Maske kullanın.”

‘Hastalıkları Tanımak Zor Olabilir’

Virüslerin yayılmasını önlemek için hasta olan kişilerin toplumdan izole olması gerektiğini belirten Özlü, sağlıklı kişilerin de hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Kalabalık ve kapalı mekanlarda virüs bulaşma riskinin yüksek olduğunu söyleyen Özlü, el hijyeninin önemini vurguladı.

Sağlıklı kalmak için dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Özlü, virüslerin yayılmasını engellemek için temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Mevsimsel hastalıkların artış gösterdiği bu dönemde herkesin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli